Állatvilág

Kép

Kép


Kép


Bejelentés madarak ellen elkövetett bűncselekményekről
Kép


Kép

Kép

KépKép

Kép


Kép

KépElsőre talán kissé különös volt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság hívószava az I. Farmosi Békamentő-Gólyaváró Családi Nap alkalmából. Valószínűleg többen feltették a kérdést: "A békamentők várják a gólyákat? Pedig azok megeszik a békákat..."

 

Kép

Fotó: H. Kolláth Mária

 

Lehet talán a válaszkeresés is okozta, hogy nem várt tömeg választotta az esős szombati reggelen Farmost úti céljául. 320 regisztrált érdeklő vett részt az aznapi mentésen, átsegítve több mint 2400 békát a 311-es út érintett szakaszán. A természetvédők és alkalmi segítőik március elseje óta naponta gyűjtik az aranyszemű barna ásóbékákat, idén ezidáig 25 000 példányt segítettek el úti céljukhoz a Nagy-nádas mocsarához. De ez a szombat nem egy átlagos békamentés volt, hisz egész napos természetismereti programsorozat, helyi termékek vására és sok egyéb program is várta az érdeklődőket. Délután egy villanyoszlopra felszerelt mesterségesen épített gólyafészek is felállításra került. Hisz a természetvédelem ilyen. Nem a gólyáktól védi a békákat. Hanem tőlünk, emberektől, mindkettőt.

Majd eltelt 3 nap, és majdnem megtörtént ami csak a mesében. Ugyanis visszatért hazánkba az első jeladós fehér gólya, Veca, aki az első éjszakáját épp Farmos mellett töltötte. A hideg szélben biztos elgondolkozott rajta, lehet jobb lett volna a jó meleg Afrikában maradni, de az ösztönök, a fészekrakás ösztöne nem véletlen hozta őt vissza hozzánk. Persze igen kicsi a valószínűsége, hogy pont Veca lesz, aki megtalálja az új fészket, de jó volt néhány óráig eljátszani a gondolattal... Reméljük jeladós gólyánk is sikerrel költ idén, és reméljük az új farmosi fészek is lakókra talál! Ezeknek talán csak a békák nem fognak szívből örülni. Abban viszont biztos egyetértenek velünk még ők is, boldog világ lenne, ahol a békák legnagyobb ellensége a gólya lenne...

Legfrissebb híreink szerint Veca azóta továbbrepült nemzeti parkunk területére, Ipolyvecére is, ahol korábban a jeladót kapta!

 

 

Forrás: http://eszakigolyahir.hu/

dunaipoly.hu/hu/hirek/216-bekamentes-a-golyakert

 

Hasznos oldalak

És itt bemutatkozom
Kép
Kép


Megtalálsz a FACEBOOKONKép


Kép


KépKép


 Kép
Geocaching.hu 


Kép


KépKép
Kép