Állatvilág

Kép

Kép


Kép


Bejelentés madarak ellen elkövetett bűncselekményekről
Kép


Kép

Kép

KépKép

Kép


Kép

KépMegújul a Lajos-forrási menedékház     2015.07.19

 

Megújul a Lajos-forrási menedékház egy kormányrendelet értelmében. A kormány kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében megvalósuló beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket – derül ki a legutóbbi Magyar Közlönyből.

 

 

Kép

 

 

A kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvény, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében megvalósuló beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.
A rendelet szerint a beruházásokkal összefüggőnek kell tekinteni mindazokat a közigazgatási hatósági eljárásokat, amelyek a beruházások megvalósításához és használatbavételéhez szükségesek. A beruházásokkal összefüggésben nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak nincs helye.
A koordinációs feladatokat ellátására az érintett ingatlan fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelölik ki.
A kormány 2014 márciusában határozott a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program elindításáról. 2015 végéig országszerte legkevesebb 30 turistaszálló és menedékház újulhat meg. A cél, hogy 50 ezer lépésenként, vagyis 30 kilométerenként találjanak a kirándulók olyan létesítményeket, amelyekben olcsón, jó színvonalú szálláshoz jutnak. 2014-ben összesen 750 millió, 2015-ben pedig 1,25 milliárd forintot fordít a programra a kormány. 2014 tavaszára már megújult a kéktúra útvonalának egy több mint 100 kilométeres szakasza a Budapest környéki hegyekben, valamint a Som-hegyi turistaház és a Király-kúti kőház modernizálása is megtörtént már. Elindultak a fejlesztések a Bükkben, a Zempléni-hegységben, és a Debrecentől keletre fekvő Erdőspusztákon is.

 

Kép

 

Most a Lajos-forrási menedékház felújítása mellett a badacsonytördemici Rodostó turistaház, a balinkai Gaja-völgyi turistaházak, a gyöngyöspatai Hidegkúti kulcsosház és a Galyatetői síház felújításáról döntöttek.

Téry Ödön (1856-1917), a Temes megyei születésű orvos a magyar turistamozgalom egyik megalapítója volt. Bejárta a Pilist és a Börzsönyt, majd a Tátrában túrázott. Több csúcsot ő mászott meg először a Magas-Tátrában. Téry Ödön alapította az első dobogókői menedékházat.

 

http://www.szentendreihirek.hu/

Hasznos oldalak

És itt bemutatkozom
Kép
Kép


Megtalálsz a FACEBOOKONKép


Kép


KépKép


 Kép
Geocaching.hu 


Kép


KépKép
Kép