Állatvilág

Kép

Kép


Kép


Bejelentés madarak ellen elkövetett bűncselekményekről
Kép


Kép

Kép

KépKép

Kép


Kép

KépGift – ajándék a lelkiismeretednek

Interjú a kisfilm producerével, Görögh Attiláva 

Tegnap debütált egy zseniális kisfilm, ami valószínűleg Boggie Parfüm című klipjéhez hasonlóan nemzetközi sikert fog befutni. Mindössze 4 perc, de odaragasztja a nézőt a monitor elé, aki végig akarja nézni. 

Bár én laikus vagyok, és csak a magam kis gépével készítem a videóim, és a youtube segítségével tanulom a filmvágást, annyi nekem is feltűnt, hogy a Gift képi minősége és vágása magasan veri a magyar filmektől megszokott színvonalat, és szerintem bármelyik "nyugati" nagy stúdió is készíthette volna. Amíg nem láttam meg benne a Lánchidat, addig fel se merült bennem, hogy magyar produkciót látok. Valahogy ez a minőség szokatlan a magyar filmektől.

A kisfilm főszereplője egy tűzvörös hajú, kék szemű, pici lány, akivel az események történnek, és akit a néző egyből a szívébe zár, mert védtelen és kiszolgáltatott. Pontosan ezért nézzük végig a történetet, hogy megtudjuk mi lesz a lányka sorsa. De nem is szaporítom tovább a szót, itt a kisfilm, nézze végig mindenki, hogy végre spoilerezés nélkül leírhassam, hogy miért is tartom zseniálisnak ezt a produkciót:

 

 

A rövid filmet a DeadLens Pictures készítette.

 

Az ok pedig, amiért engem teljesen levett a lábamról ez a kisfilm az az, hogy végre egy teljesen új szemszögből mutatja be azt a sajnos mindennaposnak számító cselekedetet, ahogyan az emberek megszabadulnak a számukra  teherré vált élőlénytől. Mivel egy helyes és védtelen kislány a főszereplő, ezért a néző empatikusabban viselkedik, megsajnálja, együtt érez vele és dühös lesz a bunkó, nemtörődöm szülők miatt. Érzelmileg aktiválódunk.

 

Azonban ha végig a kutya szerepelt volna, akkor az emberek kevésbé nyílnának meg a főszereplő felé és valószínűleg közömbösen, egy legyintéssel elintézték volna, hogy ez csak egy kutya, majd az állatvédők megoldják. Ha nem így lenne, akkor nem kéne akár napokat is várnia egy-egy kitett kutyának, amíg olyasvalaki össze nem szedi, aki megsajnálja és nem akarja egyedül az utcán hagyni. Sajnos a mai emberek annyira közömbösek, hogy simán tovább sétálnak, ha egy hontalan állatot látnak akár elütve vagy sérülten is.

Én személy szerint nagyon szeretném, hogy a többi faj szemszögéből is készüljön egy ilyen rövidfilm. Feltételezem, hogy a készítők nem vegánok, viszont nemzetközi szinten egyre nagyobb teret kap a gazdasági állatok kihasználásának és kegyetlen tartásának a bemutatása. Biztos vagyok abban, hogy a gazdasági állatok szemszögéből készült videók is nagy sikert futnának be, igaz, főleg a már nyitottabb, empatikusabb és környezettudatosabb "nyugatiak" körében. 

A Giftnek nagy sikert jósolok – én személy szerint biztosan megosztom majd nemzetközi csoportokban is – és szerintem szakmai elismerést is fog hozni a készítőinek Akiket meg is kerestem, hogy feltegyek nekik pár kérdést a film készítésével kapcsolatban. Kérdéseimre Görögh Attila, a DeadLens Pictures producereválaszolt, amit ezúton is köszönök.

ZE: Kinek a nevéhez köthető a forgatókönyv megírása és a kisfilm kivitelezése?

G.A.: Az ötlet bennem fogalmazódott meg novemberben amikor láttam egy kutyát az útszélen de sajnos nem tudtam megállni mert egy buszon utaztam. Nem tudom, hogy kirakott kutya volt vagy csak csavargott de a dugóban ülve elkezdtem gondolkodni, hogy ha ezt egy gyerekkel tenné valaki akkor jobban felfigyelne mindenki a problémára. Az ötletem alapján a forgatókönyvet Zsemberi Zsófia (rendező) írta meg és remek munkát végzett. 

ZE: Hányan vettek részt a kisfilm elkészítésében és mennyi előmunkálatot követelt? 

G.A.: A film elkészítésében barátok és ismerősök segítettek, valamint kis csapatunk aDeadLens Pictures. Horváth András operatőr egyedi látásmódja és tehetsége megmutatja a magyar operatőrök tehetségét. Külön köszönet illeti a Zoetis Hungary Kft.-t, akik nagyban segítettek a film létrejöttében, valamint Mártai Mariannak a Zuii Hungary sminkes csapatával nyújtott önzetlen munkáért. De mindenkit ki tudnék emelni, mert ez egy nemes ügy. A zenékért köszönetet mondunk az Eastaste csapatnak és Horváth Renátónak, Sárady Zoltánnak a drónért, Nagy Leia Tímeának szponzori kapcsolatokért, a Dévai Szent Ferenc alapítványnak a kastély helyszínért és természetes a szereplőknek akik alázattal és mosolyogva dolgozták végig a forgatási napokat.

ZE: Nem féltek az előítéletektől és rosszindulatú kritikáktól, hogy mit szólnak majd az emberek, hogy egy kutya helyébe egy ember gyereket tesznek? 

G.A.: A filmet figyelemfelkeltés céljából csináltuk és semmiképp nem akartuk simogatva kezelni a témát, hisz a probléma megköveteli a drasztikus megvilágítást mert maga a tett is drasztikus. Az összehasonlítás pedig részünkről azért nem erős, mert minden házi kedvenc számunkra családtag, akár egy gyermek. Nem mehetünk el szó nélkül az állatkínzások mellett különösen, akkor amikor a Húsvétra kapott nyulak hasonló tetteknek vannak kitéve. A stáb az állatok iránti elhivatottságát tükrözi a film és a figyelemfelkeltés a mai világban megköveteli azt, hogy a végső határig menjünk, ami még belefér a jó ízlésbe, ugyanakkor kiveri a biztosítékot. Ahogy nálam is kiverte, amikor tucatszámra vittem haza a kidobott macskákat és kutyákat gyerekkoromban a nagyszüleimhez. Figyeljünk jobban minden élőlényre, mert a kutyák még akkor is bíznak az emberben ha kirakják őket az út szélére mint egy megunt ruhadarabot. A kérdés, hogy meddig lesznek a leghűségesebb társaink ha ezek a tettek szaporodnak. 

ZE: Céljuk volt, hogy az emberek azonosulni tudjanak a kislánnyal és így a kirakott kutyával is empatikusabbak legyenek?

G.A.: A célunk az, hogy az állatkínzás súlyosabb büntetést vonjon maga után, mint jelenleg. Elrettentő ítéletek szülessenek mert nem a lábak száma határozza meg egy rémtett súlyát, hanem a szív száma. És az 1 darab bennünk emberekben is és az állatokban is.

ZE: Mi a céljuk a kisfilmmel? Empátiakeltés, figyelemfelhívás vagy csak jó téma volt és biztos sikert garantál egy filmfesztiválon?

G.A.: Nem nevezünk vele semmilyen filmfesztiválra. Ez egy társadalmi figyelemfelkeltés, amit még csak most kezdtünk el és folyamatosan jövünk ki sokkoló és tükröt tartó kisfilmekkel. Érdemes figyelni minket mert lesz még sírás és röhögés is. 
Remélem minél több emberhez eljut a kisfilm, megértik az üzenetét és ha kell, akkor változtatnak a gondolkodásmódjukon. A készítőknek pedig sok sikert, és még több ilyen zseniális filmet kívánok!
Azok egyébként, akik kirakják a megunt "háziállatot", bűncselekményt követnek el, ami törvényileg büntethető. Ezt jó, ha mindenki tudja.
 
1998.évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről: 8. § Az ember környezetében tartott állat, valamint a veszélyes állat tulajdonjogával, tartásával felhagyni nem szabad. Az állat elűzése, elhagyása vagy kitétele tilos.
 
 
 A cikk forrása: http://zoldella.blog.hu
Hasznos oldalak

És itt bemutatkozom
Kép
Kép


Megtalálsz a FACEBOOKONKép


Kép


KépKép


 Kép
Geocaching.hu 


Kép


KépKép
Kép