Állatvilág

Kép

Kép


Kép


Bejelentés madarak ellen elkövetett bűncselekményekről
Kép


Kép

Kép

KépKép

Kép


Kép

KépMit tudunk eddig a széncinegéket megtámadó himlőről?  (összeállította: Pap Krisztina és Faragó András)

Az ország minden pontjáról, sőt a határainkon túlról (a szomszédos országokból – Ausztria, Szlovákia) is kaptunk már adatokat a széncinegéket megtámadó himlőről. Vannak nagyon fertőzött területek, és kevésbé fertőzöttek, de sajnos már minden régióban megjelent a betegség

Kép 


Eddigi ismereteink szerint vírus okozza a betegséget.
Az adatok szerint NEM a kitett madáretetőkön terjed.
Mivel az etetőknél koncentrálódnak a madarak, így a fertőzött egyedek felbukkanása az etetők környékén gyakoribb, de ezáltal jobban is megfigyelhető.
Eddig kizárólag széncinegéknél lehetett megfigyelni a himlőt, de 2014. decemberében egy fenyvescinegén is megjelent a betegség (Budai hegység)
A madarak bármely testrészén megjelenhet a himlős daganat. Elsősorban a fejen – csőr, szem és torok környékén – jelenik meg, nehezítve az egyed táplálkozását.
A tünetek: borzolt, nedves toll, 3 hétig növekvő, rendkívül csúnya, nedvedző daganat, amely kb. 3 hét után elkezd leszáradni. A lappangási idő 2-3 hét. A megjelenéstől a tünetmentessé válásig 5-6 hét telik el.
A madarak kb 50-60 %-ban túlélik és tünetmentessé válnak, de ismereteink szerint vírushordozók maradnak. A túlélési arány sokban függ az időjárástól, a táplálkozástól.


Etetésük: könnyen emészthető és könnyen elfogyasztható energia dús ennivaló (macskatáp, cinkegolyó – de javasolt keveréket készíteni a részükre: darált, vagy apróra vágott dió/mogyoró, morzsalékos ipari tepertő, vagy faggyú, köles, napraforgómag). Érdemes külön és magasra tenni a keveréket a többi madáreleségtől, hogy a beteg egyedek nyugodt körülmények között tudjanak táplálkozni, mivel lassabban esznek.
A gyógyulást nagyban elősegíti, ha a madarak a betegség előtt is már megfelelő kondícióban vannak, ezért fontos hogy időben, még a rossz idő beállta előtt kezdjük el a szoktató, kondícióba hozó etetést.
Elsősorban ősszel-télen üti fel a fejét a betegség, de nyáron (főleg esős időszakban) is felbukkanhat egy-egy beteg egyed.
Tudomásunk szerint Nagy Britanniában foglalkoznak a széncinegéket megtámadó himlő kutatásával, de a Pécsi Egyetemről is jelezték már, hogy foglalkoznak a betegséggel.
A vírusra nincs gyógyszer és nem megelőzhető betegség, így az etetőkre és itatókra nem érdemes semmilyen gyógyszert kitenni.

Forrás: Pap Krisztina és Faragó András

Hasznos oldalak

És itt bemutatkozom
Kép
Kép


Megtalálsz a FACEBOOKONKép


Kép


KépKép


 Kép
Geocaching.hu 


Kép


KépKép
Kép