Állatvilág

Kép

Kép


Kép


Bejelentés madarak ellen elkövetett bűncselekményekről
Kép


Kép

Kép

KépKép

Kép


Kép

KépSvédasztal szárnyas vendégeknek
 
Kép
Mezei verebek a madáretetőn (© Szoldán András)
 
Újra jégvirágok díszelegnek ablakunkon, érezhetően rövidebbek a nappalok és már lekerültek az első savanyúságos befőttesüvegek a polcról. A hideg téli napokra készülve ne feledkezzünk meg viszont kertünkben, városunkban áttelelő madarakról sem. Hogyan készíthetünk etetőt és mivel etessük a madarakat? Ki látogatja az etetőnket?
 
Függetlenül attól, hogy kertes házban vagy tömbházban lakunk, munkahelyen vagy egyetemen töltjük el a napot, egy madáretetőnek mindig találhatunk helyet. Barkácsolási képességeinkhez mérten készíthetünk álló etetőt, amely esztétikus eleme lehet kertünknek egész évben, vagy akár háztájéki hulladékokból is készíthetünk egész csinos etetőket, „a verebek majd csipogják, hogy maxi respekt”.
 
Hogyan készítsünk etetőt?
 
Madáretető készítésének legtöbbször csak a fantázia szab felső határt. A madarak szinte minden etetőről szívesen táplálkoznak, de a választott designnal sok esetben azt is eldöntjük, hogy milyen méretű madaraknak lesz hozzáférhető az etető. Minden esetre, ha etetőt barkácsolunk, érdemes figyelni mindenekelőtt arra, hogy megfelelő mennyiségű mag férjen el az etető tartályában, hogy kisebb legyen a valószínűsége, hogy a madarak élelem nélkül maradjanak. Ha elkezdtük az etetést egy helyen, akkor etessünk egész télen, mert ha a madarak megtanulnak rendszeresen ott táplálkozni, akkor az eledel hirtelen megvonása (ha felhagyunk az etetéssel) a madarak pusztulásához vezethet.
 
Ugyanakkor mindig vigyázzunk arra, hogy az etető olyan helyen legyen, ahol a látogatói nem eshetnek macskák áldozatául, illetve ahol az eledel védett a hótól és víztől.
Készíthetünk nagyon egyszerű, felakasztható etetőt üres PET-palackokból! Vágjunk egy lyukat a palack alja felett háromujjnyi magasságban. Innen fogják kicsipegetni a táplálékot a madarak. A lyuk alá vágjunk egy rést, és erősítsünk egy vékonyabb ágat bele, hogy a madarak legyen amire ráállhassanak. Lyukasszuk át a dugó alatt is az üveget, fűzzünk át egy madzagot rajta, és akasszuk fel az etetőt egy fára. Ajánlatos a palack aljára egy műanyag tányért erősíteni, hogy elkerüljük a magok földre hullását (ha például a teraszunkon lóg az etető).
 
              Palack-etető készítésének lépései
 
Egy másik közkedvelt etető-design a háló-etető. Körülbelül 1×1 cm szemméretű dróthálóból készítsünk egy hengert. Erősítsünk egy átlyukasztott befőttesüveg-fedőt az egyik végére, majd a lyukon keresztül vezessünk madzagot a hengeren keresztül. A madzagot át fogjuk dugni egy másik befőttesüveg-fedőn, és ettől fogjuk felakasztani. A felső fedő csúsztatható a kötőn, így itt feltölthetjük az etetőt dióbéllel. A dió nem fog kiesni a háló szemein, a madarak meg rá tudnak kapaszkodni az etetőre táplálkozás közben.
 
            Háló-etető látogatókkal
 
A kisebb énekesmadarak szívesen reggeliznek cinkegolyóból is. Keverjünk különböző magvakat melegített zsírba, hagyjuk lehűlni, és készítsünk gombócokat a masszából. A gombócot csomagoljuk nagyobb szemű hálóba (lehet régi függöny, vagy akár krumplizsák-anyag), majd aggasszuk fel a gömböcskéket egy száraz helyre. A cinegék imádni fogják.
 
           Cinkegolyó készítése
 

A WC-papír elfogyott, és megmaradt a középső henger? Fűzzük fel cérnára, kenjük be mézzel, forgassuk bele magkeverékbe, és akasszuk ki egy fára. Ugyanezt megtehetjük mogyoróvajjal vagy faggyúval bekent fenyőtobozokkal is. Ha tömbházban élünk vagy dolgozunk, és nincs lehetőség fára akasztani az etetőt, akkor az ablakpárkányra helyezett tányér mag is megteszi, vagy egy darab szalonnabőr is képes bevonzani és jóllaktatni néhány éhes madarat.

Mivel etessük a madarakat?

A közhiedelemmel ellentétben nem a hideg, hanem a táplálék hiánya miatt vándorolnak a madarak. Természetesen, ennek következménye a vándormadarak gyengébben hőszigetelő tollazata is, mivel a természetes szelekció kiszűrte azokat az egyedeket, amelyek energiát fektettek hőszigetelésbe, anélkül, hogy szükség lett volna rá.

A nálunk telelő madarak tollazatának hőszigetelő képessége esetén is viszont nagy az egyedi variancia, és különböző események a madár életében (például egy kései vedlés) hozzájárulnak a gyengébb tollazat növesztéséhez. Emiatt a madarak táplálékból származó kalória égetésével kompenzálnak, és ezért fontos számukra az etetők látogatása. Így nagymértékben hozzájárulhatunk túlélésükhöz minimális erőfeszítéssel.

Tanácsos a madáretetőt első fagyok beköszöntésétől a tartós tavaszi felmelegedésig „üzemeltetni”, mert az etetés megszakítása madarak pusztulásához vezethet. Érdemes minden este leellenőrizni, hogy van-e táplálék az etetőn, mert általában hideg hajnalokon a legnagyobb a forgalom az etető körül. Szórjunk só- és pergeléstől mentes napraforgó magot etetőnkre (a jelek szerint ez az etetőn táplálkozó madarak kedvenc eledele), búzát, zabot, rozst.

A kölest a cinegék, a kukoricát meg nagyobb madarak (például szajkó, galambok) is szívesen fogyasztják. Ajánlatos néha egy-egy főtt tojást is megreszelni és kitenni az etetőre, hogy a madarak állati eredetű fehérjékhez juthassanak. Ha tehetjük, tegyünk ki néha egy-egy fél almát, körtét (akár madzagra kötve) és dióbelet. Szalonnát, szalonnabőrt, faggyút is kitehetünk, kiakaszthatunk.

Gyakran hallhattuk gyerekkorunkban, hogy nem tanácsos télen kenyérrel etetni a madarakat, mert a kenyérben levő víz megfagy a madár gyomrában és az állat elpusztul. Ez egy fizikai képtelenség. A kenyér viszont erjedésnek indulhat az énekesmadarak gyomrában, akár az elpusztulásokat is okozhatja, ezért tanácsos mellőzni az etetőről.

Kik látogatják az etetőt?

• Széncinege (Parus major, Pițigoi mare, Great Tit)

A széncinege lelkes látogatója az etetőnek. Könnyen felismerhető faj. Feje fekete, pofáján fehér folt, háta mohazöld, szárnya és farka kék színű. Melle és hasa sárga, középen egy fekete sávval. Ha a fekete sáv leér a madár lába közé és ott kiszélesedik, akkor egy hím széncinegét látunk, tojóknál a csík elvékonyodik és megszakadozik a hason. Általában kisebb csapatokban látogatja az etetőt.

• Kék cinege (Cyanistes caeruleus, Pițigoi albastru, Blue Tit)

Kék cinegét is gyakran láthatunk az etető körül. Kisebb, mint a széncinege, hasa úgyszintén sárga, háta zöldes, szárnya és farka kék színű. Legszembetűnőbb határozóbélyege a kék sapkája, a nemeket nehéz elkülöníteni egymástól.

• Barátcinege (Poecile palustris, Pițigoi sur, Marsh Tit)

Az előző két fajnál kevésbé színes képviselője a cinegék családjának, sapkája csillogó fekete, pofája fehér, háta, szárnya és farka barna, melle és hasa szürkés. Csőre alatt apró, kerek torokfoltot visel.

 

Kép

(a) hím széncinege (© dr. Kovács István), (b) tojó széncinege (© Molnár Gábor), (c) kék cinege (© Borsányi Attila), (d) barátcinege (© Eduardo Balogh)

 

• Erdei pinty (Fringilla coelebs, Cinteză, Chaffinch)

A pintyek közül az etetők leglelkesebb látogatója. A hímek pofafoltja és hasa bordó és rózsaszín közt változik, feje szürkésbarna, szárnya feketés, fehér szárnycsíkkal, farka túlnyomó részt fekete, háta földbarna. A tojó barnás árnyalatú, fejtetője és háta barna, melle szürkés-barna. Gyakran látni a földön, az etető körül összeszedve a lehullt magvakat, szégyenlősebb a cinegéknél.

 

• Fenyőpinty (Fringilla montifringilla, Cinteză de iarnă, Brambling)

Ha madarak téli vándorlásáról beszélünk, általában Afrikára gondolunk. A fenyőpinty Romániában nem költ, téli vendég. Első látásra nagyon hasonlít az erdei pintyhez, egyik legjobb határozóbélyeg a hímek és tojók egyaránt narancssárga „válla” (az erdei pinty hímjénél szürkés, tojónál barnásak ezek a tollak), a hímek melle is narancssárga, fehér hasától, kontrasztosan eltér (ellentétben az erdei pinttyel), tojóknál e kontraszt kevésbé feltűnő. A tél végére a hímek feje fekete lesz, megkönnyítve így a meghatározásukat.

 

Kép

(a) hím erdei pinty (© Szász László), (b) tojó erdei pinty (© dr. Barsi Ernő), (c) hím fenyőpinty (© Jakab Péter), (c) tojó fenyőpinty (© Lóki Csaba)

 

 • Zöldike (Carduelis chloris, Florinte, Greenfinch)

A zöldikék is szívesen látogatják nagyobb csapatokban az etetőket. A hímek melle sárgás-zöld, háta és feje szürkés-zöld, szárnyán és farktollain szembetűnő sárga folt van. A tojók a hímeknél kopottabb színűek: fejük és hátuk barnás, mellük szürke, kevés zöld árnyalattal. A hímekhez képest a tojók szárnyában és farkán kevés a sárga szín.

• Meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes, Botgros, Hawfinch)

Összetéveszthetetlen kinézetű faj. A meggyvágó feje, háta és hasa is barnás árnyalatú, legszembetűnőbb jellege az óriási csőre, amely, amint azt neve is mutatja, meggymagok feltörésére is képes (50 kg feletti nyomóerőt is képes kifejteni csőrével – és előszeretettel „dicsekednek” ezzel, valahányszor gyűrűzésükre kerül sor). A hím csőre alatt fekete begyfolt van, és másodrendű evezőinek éle kék; a tojóknak nincs vagy nagyon kicsi begyfoltjuk van, másodrendű evezőinek éle szürke.

• Tengelic (Carduelis carduelis, Sticlete, Goldfinch)

Ha a tengelicet kell leírni, általában a „céltábla” szó ugrik be az ember fejébe, hiszen a világos színű csőrt vörös, kerek folt veszi körül, amelyet egy fehér kör határol el, amelyet fekete félkör övez. Háta barna, melle világos, farka és szárnya sötét színű, a szárnyon szembetűnő, vastag szárnycsík van. Hangja jellegzetes fecsegés.

 

Kép

(a) hím zöldike (© Nehézy László), (b) tojó zöldike (© Molnár Gábor), (c) hím meggyvágó (© Moharos Zsolt), (c) tengelic (© dr. Barsi Ernő)

 

• Fekete rigó (Turdus merula, Mierlă, Blackbird)

A nevükre rászolgáló hímek tollazata teljesen fekete, csőre sárga. A tojók barnák, torkuk és mellük enyhén sávozott. A hímek éneke nagyon jellegzetes, kora tavasszal hallani lehet már az etető körül. A vágott gyümölcsökért rajong leginkább.

 

Kép

(a) tojó fekete rigó (© Lóki Csaba), (b) hím fekete rigó (© Mester Barnabás)

 

• Csuszka (Sitta europaea, Țiclean, Nuthatch)

Fejtetője és háta szürkéskék, alsóteste világos krémszínű. A fején a szürkét és a krémszínt fekete szemsáv választja el, csőre feltűnően hosszú és hegyes. Gyakran látni, ahogy odaröppen az etetőre, elvesz egy magot, átszáll egy fa törzsére, ahol elfogyasztja azt. Majd elölről kezdi. Akár fejjel lefele is képes csúszkálni a fa törzsén.

• Házi veréb (Passer domesticus, Vrabie de casă, House Sparrow)

Az egyik legrégebbi emberrel együtt élő madárfaj. A hímek feje barna, fejteteje szürke, pofájuk meg alsótestük szürke. Csőrük alatt fekete begyfolt található, amelynek mérete a hímek rangját jelzi. Felsőtestük barna mintázatú, szárnyukon fehér szárnycsík látható. A tojók felsőteste a hímekéhez hasonlít, fejük barna, krémszínű szemsávot viselnek. Általában csapatosan látogatják az etetőt.

• Mezei veréb (Passer montanus, Vrabie de câmp, Tree Sparrow)

A hím házi verébre hasonlító faj, de kevés gyakorlással könnyen elkülöníthető attól. A mezei veréb kisebb méretű, fejtetején nincs szürke sáv, fehér pofáján fekete folt látható. A hímet és tojót nem lehet elkülöníteni egymástól. Többedmagával szedi össze az etető alól vagy az etetőről a magvakat.

 

Kép

(a) mezei veréb (© Bajor Zoltán), (b) csuszka (© Völgyi Sándor), (c) tojó házi veréb (© Gyimesi László), (d) hím házi veréb (© Lóki Csaba)

 

A felsorolt fajokon kívül ritkábban még szajkót, csízt, csonttollút, fenyőrigót, fakopáncsokat is láthatunk az etetőnk körül. Ha sokféle táplálékot teszünk ki, több madárfaj megtalálhatja a számára szimpatikusabb betennivalót. Néha karvaly is látogathatja etetőnket, persze nem a magért jön, hanem az etetőt látogató cinegékből, verebekből ejt el egy-egyet. A macskával ellentétben a karvalyt nem kell elűzni az etető közeléből. Így hozzájárulunk az ő túléléséhez is.

 

Miért fontos madáretetőt kihelyezni?

A Brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) és a Brit Madártani Alapítvány (BTO) 2012-es jelentése alapján 1966 óta 44 millióval kevesebb madár él Nagy-Britanniában. Ez körülbelül annyit jelent, mint Angliában és Walesben jelenleg élő felnőttek száma. E drasztikus csökkenésnek több oka van, mint például a táj rohamos átalakulása, élőhelyek elvesztése, táplálékforrások megszűnése. A problémák messze túlhaladják Nagy-Britannia határait, globális méretűek.

Tekinthetünk úgy az RSPB jelentésre, mint jóslatra, arra az esetre, ha nem teszünk semmit, amíg még időnk és lehetőségünk van rá. Egy apró lépés, amelyet egyéni szinten meg lehet tenni, az a rezidens madárpopulációnak való besegítés, hogy elérjék a következő szaporodási szezont.

 

 

Irodalom
Svensson L, Grant PJ. 2002. Madárhatározó. Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója. Park Kiadó, Budapest.
Wiersma P, Nowak B, Williams JB. 2012. Small organ size contributes to the slow pace of life in tropical birds. Journal of Experimental Biology 215: 1662–1669
http://www.rspb.org.uk/news/329911-44-million-birds-lost-since-1966
http://mme.hu/component/content/article/1991.html
http://mme.hu/napi-madarvedelem/madarvedelmi-eszkozok/teli-madaretetes.html
http://mme.hu/component/content/article/15-legfrissebb-hirek/1713-itt-a-tel-meg-sincs-madar-az-eteton-miert.html

 

A szerző Marton Attila hozzájárulásával 

Kép

 
Hasznos oldalak

És itt bemutatkozom
Kép
Kép


Megtalálsz a FACEBOOKONKép


Kép


KépKép


 Kép
Geocaching.hu 


Kép


KépKép
Kép