Állatvilág

Kép

Kép


Kép


Bejelentés madarak ellen elkövetett bűncselekményekről
Kép


Kép

Kép

KépKép

Kép


Kép

KépMérgezett gyöngybagoly Kishantosnál

2015.04.17

 Az átkozott vegyszerek áldozata lett a világ egyik legszebb és legérdekesebb állata, egy gyöngybagoly a valaha vegyszermentes Kishantos közelében.

        Kép                

 

A képen gubbasztó madarat tegnap délelőtt a KPM szemétszedői találták az árokban a kishantosi bejárónál. Nem tudott mozogni, csak vergődött szegény. A megejtően szép madarat állatkórházba vittük, ahol gyomirtószer mérgezést állapítottak meg. 
A gyomirtószereknek nincs ellenszere (!), ezért csak abban reménykedhetünk, hogy nem kapott halálos dózist... 


          

Még ha fel is épül, az ezévi költés már oda van... 4-5 fióka nem fog idén világra jönni. Nincs esélye a természetnek a megmaradásra, mert a vegyszeres mezőgazdaság mindent elpusztít... még a legelemibb szabályokat sem tartják be - hogy legalább szélben, élővíz és lakóház közelében ne permetezzenek. 

 

2014 szeptemberében az „új bérlők” előbb műtrágyával, majd gyomirtóval kezdték el kezelni a kiváló minőségű, BioSuisse minősítésű kishantosi földterületeket. A Greenpeace szeptember 24-én talaj- és növénymintát vett az érintett területekről: az eredmények bizonyítják a glifozát nevű gyomirtó szer használatát. Nagy István államtitkár az Országgyűlésben mégis letagadta a vegyszerezés tényét.        
        Kép            

Greenpeace bizonyítékok a kishantosi vegyszerezésről

2014.10.10

Szeptemberben az „új bérlők” előbb műtrágyával, majd gyomirtóval kezdték el kezelni a kiváló minőségű, BioSuisse minősítésű kishantosi földterületeket. A Greenpeace szeptember 24-én talaj- és növénymintát vett az érintett területekről: az eredmények bizonyítják a glifozát nevű gyomirtó szer használatát. Nagy István államtitkár az Országgyűlésben mégis letagadta a vegyszerezés tényét.

• 2014. szeptember 18-án nemzetközi konferencia zajlott Kishantoson a fenntarthatóságról, amelyet a dán nagykövet nyitott meg. 
• A kishantosi földterületek „új bérlői” ugyanezen a napon kezdték meg egyes területek beszórását műtrágyával. A kiváló minőségű, termékeny földeknek erre ott semmi szüksége nem lett volna.

• Szeptember 22-től kezdve a műtrágyázáson felül a gyomirtós permezetés is elkezdődött a területeken. Erre más magyarázatot a biominősítés szándékos tönkretételén kívül nem lehet adni. A kishantosi bioföldek 21 éven át nem láttak vegyszert.

• A földeken április óta nincs már semmi termény, hiszen az azokon termett gabonát az „új bérlők” még az aratás előtt tönkretették,többször betárcsázták a földbe, hogy még írmagjuk sem maradjon. Az azóta kikelt gyomot ugyanígy be lehetett volna forgatni a földbe, hogy télen zöldtrágyaként növelje a talaj tápanyagtartalmát, de e helyett megint a pusztítást választották az „új bérlők” – azaz a földművelésügyi tárca által „gazdáknak” minősített bálásruha-kereskedők, építési vállalkozók.

• A Greenpeace szeptember 24-én talaj- és növénymintákat vett a permezetett területekről, amelyeket hazai és külföldi akkreditált laboratóriumokban vizsgáltatott be. Az eredmények bizonyítják a glifozát használatát a földeken. A biogazdálkodásban a glifozát használata nem engedélyezett. (A glifozát a nagyüzemi mezőgazdaság legelterjedtebb gyomirtó szere: a szer annak a fenntarthatatlan földművelési modellnek része, amellyel szemben a kishantosi biogazdaság alternatívát mutat. A glifozát amellett, hogy kockázatot jelent a kezelt terület élővilágára, de a vizekbe jutva a vízi élőlényekre és az ivóvizünkre is kockázatot jelent. Az emberi szervezetre való kockázatát jelzi, hogy Argentínában csaknem négyszeresére emelkedett a születési rendellenességek száma 2000 és 2009 között azon a területen, ahol a génmódosított szója és rizs ültetvényein nagymértékben használnak glifozátot. Hasonló rendellenességeket figyeltek meg olyan paraguayi nőknél is, akik terhességük során kerültek kapcsolatba glifozátalapú gyomirtókkal.)

• Szintén szeptember 24-én Nagy István államtitkár parlamenti válaszában mégis azt állította, hogy Kishantoson nem történt vegyszerezés.Ugyanígy nyilatkozott sajtóközleményben a Földművelésügyi Minisztérium is.

EZT A VEGYSZERT SZÓRTA KISHANTOS FÖLDJEIRE A MÁROK CSABA polgármester -SIMON-HORNOK RÉKA 3000 hektáros őstermelő - és a salgótarjáni építési vállalkozás mutációjával pályázó VIZI DÁNIEL: 
NASA = glyphosate IPA só. Hatóanyagtartalma 360 g/l. Totális gyomirtó, ismert vízszennyező.
Csapadékkal a mélyebb talajrétegekbe, majd felszíni és a talajvizekbe mosódik, vagyis élő- és ivóvizeink minőségét veszélyezteti.

Az Agria Plovdiv gyártja és forgalmazza hazánkban (az Imaspro Corp. Malájföld valamilyen módon közreműködik ebben – a legtöbb glyphosate kínai eredetű).  Az „Engedélyezett növényvédő szerek jegyzéke” (2013) szerint valamennyi glyphosate hatóanyagú készítmény az „AKG szántóföldi és/vagy zöldségtermesztési programokban tiltott, illetve korlátozott felhasználású növényvédő szer” jelölést kapott (fekete rombusz a jobb felső sarokban). 


• A Greenpeace a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellen hűtlen kezelés tárgyában indított pert. A mostani laboreredményeket természetesen nyilvánossá tesszük, és ebben a perben is felhasználásra kerülnek. A laboreredményekkel ugyanis még egyértelműbbé vált, hogy a törvénytelen intézkedések sorozatának következtében az adott állami terület értéke közel 500 millió forinttal csökkent. Azokat a személyeket, akik az állami vagyont, a közvagyont így elherdálják, bírósági eljárások során felelősségre kell vonni. A Greenpeace ezen fog dolgozni az elkövetkező időszakban is.

Fotók, videófilmek sora dokumentálja folyamatosan, hogy mi zajlik a peres eljárások alatt álló földeken, amelyeken egy jogállamban a jogerős bírósági döntések előtt senki semmiféle tevékenységet nem folytathatna.  Ám megint azzal kellett szembesülnünk, hogy az „új bérlők” nem tartják be sem a törvényeket, sem a biogazdálkodásra tett állítólagos vállalásaikat, és mindezt a földművelésügyi tárca illetékes vezetői félrevezető nyilatkozatokkal fedezik.

 

 

Forrás: http://greenfo.hu/

Hasznos oldalak

És itt bemutatkozom
Kép
Kép


Megtalálsz a FACEBOOKONKép


Kép


KépKép


 Kép
Geocaching.hu 


Kép


KépKép
Kép