Állatvilág

Kép

Kép


Kép


Bejelentés madarak ellen elkövetett bűncselekményekről
Kép


Kép

Kép

KépKép

Kép


Kép

KépPályázati felhívás

 A Vadonleső Program valamint a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve, 2015. AZ ÜRGE ÉVE alkalmából „VERSengő ürgeképek” címmel ürge-vers illusztrációs és „Ürgefüttyök” címmel rövid („egyperces”) esszéíró pályázatot hirdet.

Kép

Ürge (Fotó: MME archívum)

„Ninini: Ott az ürge, Hű, mi fürge, Mint szalad! Pillanat, S odabenn van, Benn a lyukban.” – írta Petőfi Sándor majd’ kétszáz éve. És az ürge – a versbéli ürge legalább is – azóta sem nagyon bújt a felszínre és mutatta meg magát, hiszen alig-alig született irodalmi alkotás ez időszak alatt, melynek témája a „pajkos ürge” lenne. Most azonban a Vadonleső „Év emlőse” kezdeményezésére egész kolóniányi ürgevers bukkant felszínre: több mint tíz, kortárs költőnk által írt ürgeverssel gazdagodtunk! A versek közt vannak játékosabbak, tudományosabbak, énekesebbek, elvontabbak, szomorúbbak, elgondolkodtatóak, viccesebbek és érzelmesebbek, tükrözve költőjük személyiségét, hangulatát. Ráadásul minden vers minden olvasóban más és más képeket, érzéseket idéz fel, melyeket eltérő módokon lehet papírra vetni egy-egy illusztrációban. Erre kérjük és hívjuk a fiatalabb korosztályt: illusztrálják az újszülött ürgeverseket, neveljük fel őket együtt!

Az óvó, védő ürgeszülők – elsősorban is az anyaállatok – különösen éberek akkor, amikor a fiatal kis ürgék első útjaikra a felszínre merészkednek. Amint feltűnik valami veszélyesnek látszó tereptárgy, egy rövid nyakú, hosszú farkú kerecsensólyom, egy sárgás hasú pusztai görény, vagy akár egy kerepelő, piros traktor, azon nyomban éles füttyel figyelmeztetik körülöttük játszadozó csemetéiket, aki gondolkodás nélkül az ürgelyukba vetik magukat. Ilyen nagy hatású, rövid, csattanós esszéket, (Örkény István után:) „egyperceseket” várunk az idősebb korcsoporttól, mely felrázza az irodalmi tespedtségben élő, szépre és jóra nyitott fajtársainkat.
A sok, értékesnél értékesebb alkotással, a figyelem felkeltésével pedig hozzásegíthetjük ezt a veszélyeztetett, a szívünknek kedvesé vált ürgét, valamint különlegesen magyar élőhelyét a méltó fennmaradáshoz. Hogy Babiczky Tibor író szavaival éljünk: „Ami most részünkről, emberek részéről játékos figyelemfelhívás, az az ürgék részéről egy picit komolyabb. Ne felejtsék el: az ürgéknek az életük múlik azon, hogy ne haljanak ki.”

 
„VERSengő ürgeképek”
•    6-12 éves korig.
•    A lakhely szerinti nemzetipark-igazgatóság által közzétett versekre lehet illusztrációt készíteni.
•    Az egyes nemzetipark-igazgatóságokhoz tartozó versek letölthetők a http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=news_46_1939 linkről.
•    Bármilyen színes technikával, kollázs technikával, esetleg számítógéppel készült        egyedi mű.
•    Egy pályázó maximum két pályaművel vehet részt.
•    Egy pályázó maPályázati feltételek:ximum két vershez készíthet illusztrációt.
•    Postai úton, vagy jó minőségben, elektronikusan (min. 600 dpi, A4, vagy A3 1:1      méret, minden esetben színes beállítású, 8 bit színmélységű beolvasás, TIF                  formátum) a lakhely szerinti nemzetipark-igazgatósághoz benyújtva.
„Ürgefüttyök”
•    12-18 éves korig.
•    Rövid, csattanós történetek, melyek valamilyen módon az idei „Év emlőséhez”,           az ürgéhez kapcsolódnak.
•    Formátum: elektronikus, formázatlan szöveg (doc, rtf, txt, odt stb.) formátum.
•    Terjedelem: szimpla sortávolság, 12p betűméret 1,5 cm margó a lap minden               oldalától, maximum 3200 karakter (szóközzel együtt, mely egy gépelt oldalt               jelent).
•    Egy pályázó maximum két pályaművel vehet részt.
•    Elektronikusan a lakhely szerinti nemzetipark-igazgatósághoz benyújtva.

Pályázati jelentkezés:
Az egyéni pályamunkák benyújthatók 2015. június 12 ig a lakóhely szerint érintett nemzetipark- igazgatósághoz. Kérjük, a borítékra, vagy az e-mail tárgyaként írjátok rá a pályázat címét: „VERSengő ürgeképek”, vagy „Ürgefüttyök”. Az igazgatóságok címei elérhetőek a www.magyarnemzetiparkok.hu oldalon is.
A pályaművekhez kérjük csatolni:
•    a mű címe,
•    a szerző neve,
•    kor/osztály,
•    település,
•    felkészítő tanár vagy szülő neve és elérhetőségei,
•    pályázó postacíme, telefonszáma, email címe és a
•    pályázat címe, amelyben nevez.
Pályázattal kapcsolatos értesítéseket e-mailen küldünk.
A pályázattal kapcsolatban további információk megtalálhatók a területileg érintett nemzetipark-igazgatóság saját honlapján, valamint a www.vadonleso.hu és awww.termeszetvdelem.hu honlapján.
A pályázatok elküldési és postára adási határideje: 2015. június 12.
Az alkotásokat pályázatonként értékeljük és jutalmazzuk.
Az eredményhirdetésre és a díjak átadására a területileg érintett nemzetipark-igazgatóságon kerül sor, a honlapjukon meghirdetett júliusi időpontban.
A legjobb alkotások 2015 novemberében egy országos gálaműsor keretében, neves művészek előadásában kerülnek bemutatásra, valamint megjelentetjük awww.vadonleso.hu  weboldalon is.
A pályamű beküldésével úgy tekintjük, hogy a törvényes képviselő beleegyezését adta a pályázaton való részvételhez és az alkotások esetleges kiállításon, honlapokon való megjelenéséhez.
A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza
 
Hasznos oldalak

És itt bemutatkozom
Kép
Kép


Megtalálsz a FACEBOOKONKép


Kép


KépKép


 Kép
Geocaching.hu 


Kép


KépKép
Kép